جفت ارز (Currency Pair) عبارت است از نرخگذاری دو ارز مختلف که ارزش یک ارز در برابر ارز دیگر سنجیده میشود. در جفتهای معاملاتی (مثلاً EUR/USD)، اولین ارز، ارز پایه (EUR) و دومین ارز، ارز مظنه (USD) نامیده میشود. جفت ارزها، ارزش یک ارز را با ارز دیگر مقایسه میکنند، یعنی ارز پایه در مقابل ارز مظنه. این نشان میدهد که چه مقدار از ارز مظنه برای خرید یک واحد ارز پایه مورد نیاز است. ارزهای مختلف در بازار فارکس با کد ارز ایزو (ISO) یا کد الفبای سه حرفی که در بازارهای بینالمللی با آن مرتبط هستند، شناسایی میشوند.
معاملات جفت ارزها در بازار ارزهای خارجی یا فارکس انجام میشود. فارکس بزرگترین و نقدشوندهترین بازار در دنیای مالی است. این بازار امکان خرید، فروش، مبادله و کسب سود با پیشبینی قیمت داراییهای مختلف را فراهم میکند. همه معاملات بازار فارکس شامل خرید همزمان یک ارز و فروش ارز دیگر است، اما خود جفت ارز را میتوان به عنوان یک واحد منفرد در نظر گرفت، یعنی ابزاری که خریداری یا فروخته میشود. هنگامی که یک جفت ارز را از کارگزار فارکس خریداری میکنید، ارز پایه را میخرید و ارز مظنه را میفروشید. برعکس، وقتی جفت ارز را میفروشید، ارز پایه را به فروش میرسانید و ارز مظنه را دریافت میکنید.
جفت ارزها بر اساس قیمت پیشنهادی (خرید) و قیمت درخواستی (فروش) قیمتگذاری میشوند. قیمت پیشنهادی قیمتی است که کارگزار فارکس در ازای ارز مظنه، ارز پایه را از شما خریداری میکند. قیمت درخواستی، قیمتی است که کارگزار ارز پایه را در ازای ارز مظنه به شما میفروشد. هنگام معامله ارزها، شما یک ارز را میفروشید تا ارز دیگری را بخرید. برعکس، هنگام معامله کالا یا سهام، از پول نقد برای خرید یک واحد از آن کالا یا تعداد مشخصی سهام استفاده میکنید. دادههای اقتصادی مربوط به جفت ارزها، مانند نرخ بهره و رشد اقتصادی یا میزان تولید ناخالص داخلی، بر قیمت یک جفت ارز تأثیر میگذارند.
جفت ارزها را میتوان به سه دسته اصلی طبقهبندی کرد که عبارتند از:
جفت ارزهای اصلی (Major Currency Pair)، ارز دلار آمریکا که پرمعاملهترین ارز جهان است را با سایر ارزهای پرمعامله مبادله میکنند. این جفت ارزها نسبت به جفت ارزهای فرعی و غیرمعمول، نوسان کمتری دارند، زیرا دارای بیشترین مبادلات ارزی در جهان هستند که در اقتصادهای نسبتاً با ثبات منتشر میشوند.
چهارتا از بزرگترین جفت ارزهای اصلی عبارتند از یورو به دلار، پوند انگلیس به دلار، دلار به ین ژاپن و دلار به فرانک سوئیس.
طبق دادههای BIS، جفت ارز EUR/USD بیش از یک پنچم (22.7 درصد) کل معاملات فارکس را در آوریل 2022 به خود اختصاص داده بود. این جفت نشاندهنده دوتا از بزرگترین اقتصادهای جهان، یعنی ایالات متحده و بازار واحد اروپا، است. از آنجایی که هر دو ارز بسیار مورد استفاده قرار میگیرند، این جفت ارز دارای نقدینگی بالایی است و با سرعت بالا و به آسانی خرید و فروش میشود. جفت ارزهای با نقدینگی بالا مانند یورو/دلار، اسپرد پایینتری هم دارند، زیرا یافتن خریدار و فروشنده آسان است.
جفت ارز GBP/USD با اختصاص دادن 9.5 درصد از معاملات روزانه فارکس به خود در آوریل 2022، در رتبه دوم قرار میگیرد. در رتبه بعدی، جفت ارز دلار آمریکا به ین ژاپن قرار دارد. ین پرمعاملهترین ارز آسیا است و از این رو، سطح نقدینگی بالایی را ارائه میدهد. جفت ارز دلار آمریکا/فرانک سوئیس در رتبه چهارم قرار دارد و یک گزینه محبوب برای معاملهگران است، زیرا سیستم مالی سوئیس به عنوان یک پناهگاه امن در نظر گرفته میشود. در زمان بیثباتی بازار، فرانک سوئیس تمایل دارد که ثبات خود را نسبتاً حفظ کند.
جفت ارزهای فرعی (Minor Currency Pair) اگرچه به اندازه ارزهای بزرگ معامله نمیشوند، اما هنوز هم نقدینگی بالایی دارند و فرصتهای معاملاتی زیادی را فراهم میکنند. جفت ارزهای فرعی در فارکس، عمدتاً ارزهای یورو، پوند انگلیس و ین ژاپن را در برابر یکدیگر یا ارزهای کوچکتر مبادله میکنند. این جفت ارزها نیز محبوب هستند، اما حجم معاملات کمتری را نسبت به جفت ارزهای اصلی تجربه میکنند. محبوبترین جفت ارزهای فرعی عبارتند از:
جفت ارزهای غیرمعمول (Exotic Currency Pair)، یک ارز در بازارهای نوظهور را با ارزی که به طور گسترده معامله میشود، ترکیب میکند. از آنجایی که ارزهای بازارهای نوظهور کمتر معامله میشوند و بنابراین، نقدشوندگی کمتری دارند، این جفت ارزها معمولاً دارای اسپرد نسبتاً زیادی هستند. به عنوان مثال، خرید جفت ارز USD/HKD، ممکن است در مقایسه با اسپرد 0.00016 دلاری جفت ارز EUR/USD، اسپردی در حدود 0.0050 دلار داشته باشد.
قیمت این جفت ارزها اغلب نوسان زیادی دارد، زیرا ارزش پول یک بازار نوظهور میتواند به سرعت در واکنش به رویدادهای سیاسی و اقتصادی تغییر کند. همچنین، از آنجایی که جفت ارزهای غیرمعمول معاملات زیادی ندارند، اقدامات هر معاملهگر منفرد نیز میتواند تأثیر نسبتاً زیادی بر احساسات بازار داشته باشد. برخی از محبوبترین جفت ارزهای غیرمعمول عبارتند از:
از عوامل مؤثر در انتخاب جفت ارزها برای معامله، میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
پیشبینیپذیری حول محور مقدار دادهها و اطلاعات موجود درباره ارزهای مختلف میچرخد. جفت ارزهای اصلی در فارکس دارای مقدار بیشتری اطلاعات از جمله هشدارهای خبری، الگوهای معاملاتی و دادههای تاریخی هستند. هرچه اطلاعات بیشتری در دسترس باشد، پیشبینی حرکات و عملکرد ارزش ارز آسانتر خواهد بود.
ثبات قیمت معمولاً به سلامت اقتصادی کشوری که ارز آن را معامله میکنید، بستگی دارد. آگاهي از سلامت اقتصادی كشورهای خاص و نظارت بر اثرات آن، بر حركات قيمت هنگام معامله ارز آنها حائز اهميت است. ارزهای کشورهای بزرگ و قدرتمند معمولاً به دلیل قدرت اقتصادی و قدرت سیاسی، از ثبات قیمتی بیشتری نسبت به کشورهای کوچکتر و در حال توسعه برخوردار هستند.
نقدینگی فاکتور بسیار مهمی است که باید در معاملات فارکس در نظر گرفت. نقدینگی اساساً تضمین میکند که خرید و فروش ارز آسانتر خواهد بود. بهترین جفت ارزهای فارکس که به طور گسترده برای معامله در دسترس هستند (جفت ارزهای اصلی)، نقدشوندگی بالاتری نسبت به انواع دیگر دارند.
سه عامل مهم بر حرکات قیمت جفت ارزها تأثیر میگذارند که عبارتند از:
جفت ارز در فارکس عبارت است از دو ارز مختلف که در مقابل یکدیگر معامله میشوند و قیمت یک ارز در مقابل ارز دیگر سنجیده میشود. نخستین ارز را ارز پایه و دومین ارز را ارز مظنه مینامند. جفت ارزهای فارکس به سه دسته اصلی جفت ارزهای اصلی، فرعی و غیرمعمول طبقهبندی میشوند. برای انتخاب جفت ارز جهت ورود به معامله، بایستی به فاکتورهایی مانند قابلیت پیشبینی، ثبات قیمت و مقدار نقدینگی توجه داشته باشید. از عوامل تأثیرگذار بر حرکات قیمتی جفت ارزها نیز، میتوانیم به عوامل سیاسی و ژئوپلیتیکی، تغییرات نرخ بهره و انتشار دادههای اقتصادی اشاره کنیم. اینکه در نهایت کدام جفت ارزها را برای معامله انتخاب میکنید، به اهداف و استراتژی معاملاتی شما بستگی دارد. با این حال، به عنوان یک تازهکار، توصیه میشود که معاملات خود را با جفتهای اصلی مانند یورو/دلار آغاز کنید.