در طول سالها، روش مورد استفاده برای محاسبه شاخص CPI دستخوش بازنگریهای متعدد شده است. اداره امار ایالات متحده تلاش کرده است مفروضاتی را که در سالهای گذشته باعث سوگیری تورم میشده را حذف کند. روشهای جدیدتر تغییرات در کیفیت کالاها و جایگزینی کالاها را نیز در نظر میگیرد. جایگزینی کالاها به معنی تغییر تقاضا به در پاسخ به تغییرات قیمت است. به عنوان مثال، اگر قیمت سیب افزایش پیدا کند، مردم تمایل پیدا میکنند به جای سیب پرتقال خریداری کنند. در اینجا، پرتقال و سیب کالاهای جایگزین برای یکدیگر هستند.
نتیجه این تغییرات این شده است که CPI معمولا کمتر از حد واقعی نشان داده شود. با این حال، منتقدان میگویند که این تغییرات یک دستکاری هدفمند است تا دولت ایالات متحده بتواند CPI پایینتری را گزارش کند. آنها معتقد هستند که معیار تورمی فعلی، تورم را پایینتر از قیمت واقعی آن نشان می دهد.
تاثیر شاخص قیمت مصرف کننده یا CPI در فارکس
یکی از مهمترین عوامل موثر بر روی ارزش ارز یک کشور، میزان تورم آن کشور است. در واقع تورم نشان دهنده قدرت اقتصادی، توان تولیدی و صادراتی، استقلال و اقتدار بانک مرکزی، اطمینان اقتصادی و بسیاری فاکتورهای مهم اقتصادی دیگر است. تمام این فاکتورها و تداخل آنها در تورم یک کشور خلاصه میشود.
ممکن است یک کشور توان تولیدی و اقتصادی خوبی داشته باشد، اما از آنجایی که بانک مرکزی اقتدار و استقلال کافی ندارد، نتواند از تورم جلوگیری کند و انتظارات تورمی افزایش یابد. بنابراین ما از شاخص CPI به عنوان یک واسطه برای بررسی سلامت اقتصاد یک کشور استفاده میکنیم.
اما آمار تورمی میتواند بر بازار فارکس تاثیر متفاوت و گاها متضادی بگذارد به عنوان مثال آمار تورمی بالا میتواند برای ارز یک کشور مثبت و برای ارز کشور دیگر منفی باشد.
اگر بانک مرکزی کشوری استقلال و اقتدار کافی داشته باشد، آمار تورمی بالا میتواند ارز را قوی کند چرا که این سیگنال را به بازار میدهد که نرخ بهره در آینده نزدیک افزایش خواهد یافت. بنابراین فعالین اقتصادی به سمت خرید آن ارز برای استفاده از نرخ بهره بالاتر حرکت میکنند.
اما اگر بانک مرکزی اقتدار و استقلال کافی نداشته باشد، آمار تورمی بالا میتواند نتیجه عکس داشته باشد. به عنوان مثال در آرژانتین که اقتدار بانک مرکزی زیر سوال رفته است، هرچه تورم بالاتری منتشر شود، انتظارات تورمی تشدید شده و ارزش ارز بیش از پیش کاهش مییابد.
چگونه دادههای CPI در بازار فارکس بر دلار تاثیر میگذارد؟
آمار CPI به شکلهای متفاوتی میتواند بر روی دلار آمریکا تاثیرگذار باشد. اگر آمار CPI ایالات متحده بالا منتشر شود، از آنجایی که فدرال رزرو یک بانک مرکزی مقتدر است، انتظار میرود دلار آمریکا تقویت شود. چرا که فدرال رزرو نشان داده است که در برخورد با تورم سهلانگارانه عمل نمیکند.
با این حال، تنها تورم خود ایالات متحده بر دلار تاثیر گذار نیست. تورم در چین و اروپا به عنوان بزرگترین شرکای تجاری ایالات متحده نیز میتواند بر دلار آمریکا موثر باشد. در اینجا نکته حائز اهمیت، نرخ بهره واقعی است. نرخ بهره واقعی از تفاوت میان نرخ بهره اسمی و نرخ تورم انتظاری به دست می آید.
اگر نرخ بهره واقعی در این دو منطقه از ایالات متحده بیشتر باشد، انتظار میرود جریان سرمایهای به خارج از آمریکا هدایت شده و دلار آمریکا تضعیف شود اما اگر نرخ بهره واقعی این دومنطه از ایالات متحده کمتر باشد، جریان سرمایهای به داخل ایالات متحده هدایت میشود.
عوامل تاثیر گذار بر نرخ تورم
سه عامل مهم بر نرخ تورم تاثیرگذار است که در ادامه به هریک از آنها میپردازیم
- تقاضا: افزایش تقاضا میتواند منجر به افزایش نرخ تورم شود. افزایش تقاضا دلایل متعددی دارد، از جمله میتوان به افزایش دستمزدها به خاطر کاهش نیروی کار، سیاستهای بازتوزیعی دولت، کسری بودجه دولت، افزایش نقدینگی و پایه پولی در اقتصاد، نرخ بهره واقعی منفی که منجر به افزایش انگیزه برای وامستانی میشود و … اشاره کرد.
- عرضه: کاهش عرضه نیز میتواند منجر به افزایش نرخ تورم شود. از جمله دلایل افزایش عرضه عبارت است از: کاهش زیرساختهای اقتصادی، کاهش درآمدهای دولت، افزایش صادرات، کاهش واردات، عدم وجود نیروی کار متخصص، تمرکز ثروت، بهرهوری پایین و….
- انتظارات تورمی: انتظارات تورمی به خودی خود میتواند منجر به تورم شود. اگر در یک کشور چند میلیون نفر به طور همزمان انتظار داشته باشند که در آینده نزدیک نرخ تورم افزایش یابد، اقدامات خود را با این انتظار هماهنگ میکنند و در نهایت انتظار آنها به واقعیت تبدیل میشود. بنابراین انتظارات تورمی باید لنگرگذاری شود به این معنا که تغییرات شدیدی در آن ایجاد نشود. لنگرزدایی شدن انتظارات تورم عموما به خاطر این است که بانک مرکزی اقتدار و استقلال لازم را از خود نشان نداده است.
به هنگام انجام معاملات فارکس چه موضوعی در مقابل دادههای CPI باید در نظر گرفته شود؟
هنگام استفاده از دادههای CPI بهمنظور تأثیرگذاری بر تصمیمگیریها در معاملات فارکس، معاملهگران باید انتظارات بازار را در خصوص تورم در نظر داشته باشند و پیشبینی کنند در صورت برآورده شدن این انتظارات یا عدم برآورده شدن آنها، برای ارز مرتبط چه اتفاقی ممکن است رخ دهد.
همچون انتشار هر دادهی اصلی دیگر، نداشتن معاملهی باز بلافاصله قبل از انتشار شاخص CPI میتواند اقدامی سودمند باشد. شاید نیاز باشد تا معامله گران چند دقیقه پس از انتشار و پیش از جستجو برای معاملات احتمالی منتظر بمانند زیرا اسپردهای فارکس میتوانند دقیقا قبل و پس از گزارش افزایش یابند.
در زیر نموداری را مشاهده میکنید که نرخ تورم سالانه آمریکا را در پایان هر ماه نشان میدهد. انتظارات تورمی برای ماه آخر حاکی از نرخ تورم ۲.۳% در مقایسه با دادههای سال قبل است. اگر شاخص قیمت مصرفکننده بالاتر یا پایینتر از انتظارات منتشر شود، این رویداد خبری میتواند بر بازار تأثیر بگذارد.

یکی از روشهای تفسیر تأثیرات دادههای شاخص قیمت مصرفکننده (CPI)، بررسی شاخص دلار آمریکا است. نمودار زیر نشاندهنده شاخص دلار برای سالهای ۲۰۱۴ تا ۲۰۲۴ است. تغییرات در شاخص CPI میتواند بهعنوان کاتالیزوری برای افزایش یا کاهش شاخص دلار عمل کند، بهویژه در مواقعی که دادهها از انتظارات بازار فاصله داشته باشند. چنین تغییراتی معمولاً به تحریک حرکت شاخص دلار و واکنش به سطوح مقاومت یا حمایت منجر میشود.
شاخص دلار آمریکا عملکرد کلیه جفتارزهای اصلی نظیر EUR/USD، USD/JPY و GBP/USD را شامل میشود. به همین دلیل، تحلیلگران بازار از بررسی این شاخص برای درک بهتر از روند کلی بازار و تأثیرات اقتصادی بهره میگیرند. وقتی شاخص CPI از انتظارات فاصله میگیرد، واکنش شاخص دلار به این تغییرات میتواند اطلاعات مفیدی در مورد روند آینده بازار ارائه دهد.

همانطور که در نمودار فوق مشاهده میشود، با افزایش تورم در نیمه دوم سال ۲۰۲۲، شاخص دلار نیز روند صعودی به خود گرفت. اما در سالهای بعد با کاهش تورم و بازگشت به سطوح پایینتر، شاخص دلار نیز به سمت کاهش حرکت کرد. این موضوع به این دلیل است که با کاهش نرخ تورم و نزدیک شدن به هدف تورمی ۲ درصد، بانک مرکزی آمریکا نهتنها از افزایش بیشتر نرخ بهره خودداری کرد؛ بلکه سیاست انبساطی خود را نیز شروع نمود. نتیجه این سیاستها کاهش ارزش دلار در مقابل سبدی از دیگر ارزها بود که در نمودار بهخوبی دیده میشود.
این رابطه بین تورم و شاخص دلار برای سرمایهگذاران و معاملهگران فارکس بسیار مهم است، زیرا تغییرات در سیاستهای پولی میتواند تأثیرات چشمگیری بر بازارهای مالی و ارزش ارزها داشته باشد.
پوشش تورمی چیست؟
هنگامی که تورم افزایش مییابد، سرمایهگذاران برای جلوگیری از کاهش ارزش سرمایهشان به سمت خرید داراییهای سخت میروند. داراییهای سخت آن دسته از داراییها هستند که تولید و تکثیر آنها سخت است و عموما با یک نرخ ثابت تولید میشوند. به عنوان مثال طلا، املاک و مستغلات و در سالهای اخیر بیت کوین از جمله داراییهای سخت به شمار میروند.

داراییهای سختی که کاندیدای خوبی برای پوشش تورمی هستند باید چند خصوصیت داشته باشند. اول آنکه بازده آنها مناسب باشد. برخی از داراییهای سخت بازده مناسبی ندارند و عملا با تورم ارزش انها افزایش پیدا نمیکند. به عنوان مثال زمینهایی که در مناطق دور افتاده قرار دارند، ممکن است متناسب با تورم افزایش ارزش نداشته باشند. دوم آنکه نقدینگی مناسبی داشته باشند. یک دارایی سخت ممکن است با تورم افزایش قیمت داشته باشد، اما به سختی خریدار برای آن پیدا شود.
معمولا طلا را به عنوان بهترین پوشش تورمی در نظر میگیرند. این فلز گرانبها طی هزاران سال به عنوان ارز رایج مطرح بوده است. نقدینگی بالایی در بازار طلا وجود دارد و به خوبی ارزش خود را حفظ میکند. اگرچه طی سالهای گذشته شبهاتی در مورد اینکه آیا طلا یک پوشش تورمی خوب هست، ایجاد شده است.
به طور کلی، پوششهای تورمی طی سالیان اخیر به خاطر متغیرهایی مانند رشد جمعیت جهانی، نوآوریهای تکنولوژیکی، جهشهای تولیدی، اشفتگیهای سیاسی، رشد اقتصادی چین و سایر مولفهها زیر سوال رفته است. در یک مورد شاخص، شرکت هواپیمایی دلتا، برای جبران ریسک افزایش قیمت سوخت جت، یک پالایشگاه نفت را خریداری کرد. این مساله در ابتدا برای شرکت آورده خوبی داشت. شرکت دلتا تخمین زد که با خرید این پالایشگاه سالانه ۳۰۰ میلیون دلار در هزینه سوخت جت خود صرفه جویی کرده است، اما این سود مداوم نبوده است.
با این حال همیشه به خاطر داشته باشید انتشار هر خبر فاندامنتال که با انتظارات منطبق است روی قیمتها تأثیر نخواهد گذاشت.
هنگامیکه دادههای CPI منتشر میشوند، معاملهگران باید در نظر بگیرند که آیا قیمت در حال حرکت به سمت سطوح مهم تکنیکالی بوده یا در حال بازگشت از این نواحی است. این مسئله به معاملهگران کمک میکند تا قدرت حرکت قیمتی کوتاهمدت و نیز قدرت سطوح حمایت و مقاومت تکنیکال را درک کنند و تصمیمات آگاهانهتری را برای معاملات اتخاذ کنند.
شاخص قیمت مصرف کننده یا CPI در ایران
شاخص CPI در ایران توسط دو نهاد منتشر میشود. بانک مرکزی و اداره آمار ایران. اداره ملی آمار، آمار تورمی را به صورت ماهانه منتشر میکند اما بانک مرکزی آمار خود را به صورت منظم منتشر نمیکند.
تفاوت این دو آمار هم در وزندهی به مولفههای اقتصادی و هم در سال پایه است. با این حال، انتظار میرود تغییرات در یک بازه بلندمدت تقاوت زیادی با یکدیگر نداشته باشد. به عنوان مثال اگر در یک دوره تورم اعلامی توسط اداره آمار بیشتر از تورم اعلامی توسط بانک مرکزی باشد، انتظار میرود در سالهای بعد تورم اعلامی توسط بانک مرکزی از تورم اداره آمار پیشی بگیرد.
همچنین شما میتوانید با مراجعه به سایت اداره آمار و بانک مرکزی، تورم اعلامی این دو نهاد در سالهای گذشته را بررسی کرده و متودولوژی آنها برای تعیین تورم را مطالعه کنید.
توجه به این نکته حائز اهمیت است که گاهی اوقات تورم احساسی توسط افراد با آنچه که توسط نهادها ارائه میشود، متفاوت است. به عنوان مثال ممکن است هزینههای یک خانوار طی یک ماه دو برابر شود، اما آمار انتشاری نشان از افزایش ۲ درصدی CPI داشته باشد.
تورم نشان دهنده یک فرد متوسط در جامعه است یعنی فردی که هر ماه وزن مشخصی از تمام کالا و خدمات را مصرف میکند. بدیهی است که هیچکس هر ماه چنین کاری انجام نمیدهد. به عنوان مثال هیچکس هرماه کالا و خدماتی مانند خانه و خودرو و رزرو هتل و… را خریداری نمیکند و این کالا و خدمات مخصوص بخشی از سال است (یا یکبار در چند سال). بنابراین هنگامی که میخواهیم انتظارات خود را از تورم با تورم اعلامی توسط نهادهای آمارگیر بررسی کنیم باید این نکات را توجه کنیم.
همچنین از آنجایی که وزن کالا و خدمات در محاسبه CPI متفاوت است، ممکن است افرادی تجربه متفاوتی از تورم داشته باشند. به عنوان مثال سهم مسکن از تورم بسیار زیاد است. بنابراین در دورهای که قیمت مسکن به یکباره افزایش مییابد، کسانی که خانه شخصی دارند، تجربه متفاوتی از تورم را نسبت به کسانی که اجاره نشین هستند، خواهند داشت.
تاثیر شاخص CPI بر ارزهای دیجیتال
از آنجایی که عمر ارزهای دیجیتال بسیار کم است، هنوز آمار کافی برای بررسی عملکرد ارزهای دیجیتال در دورههای رونق و رکود در دست نیست. با این حال انتظار اولیه برای این ارزها این بوده و هست که از تحولات اقتصاد کلان، تاثیر نپذیرند. ارزها از آن جهت از تحولات اقتصاد کلان نظیر تورم و رشد اقتصادی تاثیر میپذیرند که ارز وابسته به اقتصاد کشور است اما ادعا میشود بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال به هیچ اقتصادی وابسته نبوده و به خودی خود شخصیتی مستقل دارند.
با این حال، قیمت ارزهای دیجیتال نیز مانند بسیاری از کامودیتیها و داراییهای مالی، وابسته به عرضه و تقاضا است و جریانهای عرضه و تقاضا نیز وابسته به رشد یا رکود اقتصادی است. بنابراین در هنگامی که اقتصاد در رونق است، تقاضا برای ارزهای دیجیتال افزایش یافته و در زمانی که اقتصادهای جهانی وارد رکود میشوند، تقاضا برای این ارزها نیز کاهش مییابد.
همچنین بیت کوین نیز در خود دورههای رونق و رکود دارد. هر چهارسال یکبار رویدادی به نام رویداد هوینگ در شبکه بیت کوین رخ میدهد. در اثر این رخ داد به ناگهان قیمت بیتکوین رشد پیدا میکند. دلیل این امر آن است که در رویداد هوینگ پاداش ماینرها نصف شده و با این کار، عملا عرضه بیتکوین کاهش مییابد. طبق اصل عرضه و تقاضا هرگاه عرضه یک محصول کاهش پیدا کند، در صورتی که تقاضا ثابت بماند، قیمت آن افزایش خواهد یافت.
رویداد هوینگ را میتوان با دوره رونق یا افزایش نرخ بهره یکسان در نظر گرفت. با این تفاوت که در بیت کوین انگیزههای ملی برای کاهش یا افزایش نرخ بهره وجود ندارد.
با همه اینها میتوان اینگونه گفت که افزایش تورم در ایالات متحده و کشورها ثروتمند، میتواند افزایش بالقوه بیتکوین را محدود کند. به این صورت که افزایش تورم در کشورهای ثروتمند میتواند منجر به افزایش نرخ بهره در این کشورها شده و تامین مالی را سختتر کند. این مساله منجر به کاهش ریسکپذیری مردم شده و سرمایهگذاری در ارزهای دیجیتال را محدود میکند. این مساله باعث میشود سرمایه کمتری وارد بازار ارزها دیجیتال شده و افزایش بالقوه آنها را محدود کند.
به هر حال تا به امروز رابطه صریحی میان قیمت بیتکوین و تورم دیده نشده است.

نمودار زیر نیز مقایسه بازدهی سالانه بیتکوین با نرخ تورم سالانه آمریکا (CPI) از سال ۲۰۱۵ تا ۲۰۲۴ است. محور عمودی سمت چپ نرخ تورم را نشان میدهد و محور سمت راست به بازدهی سالانه بیتکوین اختصاص دارد. همانطور که مشاهده میشود، در دورههایی که تورم افزایش مییابد، بازدهی بیتکوین نیز بهطور قابلتوجهی افزایش یافته است. این رابطه به دلیل دیدگاه برخی سرمایهگذاران است که بیتکوین را بهعنوان یک دارایی امن و محافظ در برابر تورم میبینند. اما در دورههایی که تورم کاهش مییابد یا به ثبات میرسد، نوسانات بیتکوین نیز کاهش مییابد که نشاندهنده وابستگی روانی بازار به شرایط اقتصادی کلان است.

پیش بینی تورم CPI برای سال ۲۰۲۴
بسیاری از موسسات و نهادهای مالی هرسال پیشبینیهای خود را از تورم کشورهای جهان ارائه میکنند. تصویر زیر متعلق به پیشبینیهای یورومانیتور از تورم در سال آینده است.

همانطور که مشاهده میکنید، این موسسه انتظار دارد در سال آینده بجز چین تمام مناطق و کشورهای عمده جهان شاهد کاهش تورم نسبت به سال جاری باشند. با این حال، علیرغم انتظار این موسسه برای کاهش تورم، همچنان تورم بالای هدف بانکهای مرکزی یعنی ۲ درصد خواهد ماند.
شاخص CPI چیست؟
CPI یا شاخص هزینه مصرف کننده یک شاخص اقتصادی است که نشان دهنده افزایش میانگین قیمتها در یک اقتصاد در یک دوره زمانی خاص است. دادههای تورمی مورد مطالعه در شاخص CPI، بهصورت قدرت خرید و افزایش قیمت کالاها و خدمات در یک اقتصاد نمود پیدا میکند که میتواند بر سیاستهای پولی یک کشور تاثیرگذار باشد.
تاثیر CPI بر بازار ارز دیجیتال چقدر است؟
از آنجایی که ارزهای دیجیتال یک دارایی نسبتا جدید است، هنوز دادههای کافی برای بررسی تاثیر CPI بر این ارزها وجود ندارد. با این حال، ارتباط میان ارزهای دیجیتال و تورم را میتوان از دو جهت بررسی کرد. اول ارز دیجیتال مانند سایر ارزها و دوم ارز دیجیتال مانند یک طبقه دارایی. اگر ارزهای دیجیتال را مانند سایر ارزها در نظر بگیریم، از آنجایی که به اقتصاد هیچ کشوری مستقیما وابسته نیست، تورم جهانی تاثیری روی آن نمیگذارد. اما اگر آن را مانند یک طبقه دارایی ببینیم، با بیارزش شدن ارز سایر کشورها، ارزش آن افزایش مییابد و با افزایش نرخ بهره جهانی به خاطر عدم ورود سرمایه به این دارایی، افزایش بالقوه آن محدود میشود.
آمریکا چگونه شاخص قیمت مصرفکننده را محاسبه میکند؟
اداره آمار کار ایالات متحده هر ماه قیمت نزدیک به ۵۰۰۰ قلم کالا و خدمات را دریافت کرده و میانگین آنها را با وزنهای مشخص شده محاسبه میکند. در این آمار، وزن مسکن، خوراک و حمل و نقل بیش از ۷۰ درصد کل را تشکیل میدهد چرا که به طور متوسط این سه قلم، بیش از هفتاد درصد هزینههای خانوارهای آمریکایی را شامل میشود. پس از آن شاخص CPI محاسبه شده و تغییرات آن نسب به ماه و سال قبل گزارش میشود.
چرا معامله گران فارکس باید دادههای شاخص قیمت مصرف کننده را دنبال کنند؟
یکی از مهمترین شاخصهای اقتصادی که توسط کشورها منتشر میشود، شاخص تورمی یا CPI است. این شاخص چکیدهای از وضعیت کلی اقتصاد در یک کشور شامل قدرت تولید، قدرت واردات، اقتدار و استقلال بانک مرکزی و… میباشد. به همین خاطر دنبال کردن آن میتواند دیدی کلی از اقتصاد یک کشور به معاملهگران بدهد.
CPI چرا بر قیمت دلار تاثیر میگذارد؟
از آنجایی که فدرال رزرو، یک بانک مرکزی مقتدر و مستقل است و سرمایهگذران به آن اعتماد دارند. افزایش تورم در اقتصاد آمریکا منجر به افزایش نرخ بهره در ایالات متحده خواهد شد. چرا که فدرال رزرو هدف تورمی خود را ۲ درصد ذکر کرده است و در صورتی که نرخ تورم از هدف فدرال رزرو فراتر برود، انتظار داریم که این نهاد با افزایش نرخ بهره به این اتفاق پاسخ دهد. افزایش نرخ بهره در ایالات متحده نیز به خودی خود منجر به افزایش ارزش دلار آمریکا خواهد شد.
آیا شاخص CPI همان تورم است؟
شاخص CPI یکی از شاخصهایی است که تورم را با آن مقایسه میکنند در ایالات متحده شاخص دیگری مانند PCE نیز منتشر میشود. بنابراین CPI یکی از شاخصهای معروف برای مشخص کردن تورم است اما تنها شاخص نیست.
بالا بودن و پایین بودن نرخ CPI به چه معنی است؟
بالا بودن نرخ CPI به این معنی است که قیمتها با شیب بسیار تندی در حال افزایش است. همچنین پایین بودن نرخ CPI به این معناست که قیمتها همچنان در حال افزایش است اما با شیب کمتر. هرچه نرخ CPI بالاتر باشد، احتمال افزایش نرخ بهره توسط بانک مرکزی بیشتر خواهد بود. پایین بودن نرخ CPI نیز احتمال کاهش نرخ بهره را افزایش میدهد.
منفی بودن CPI به چه معنی است؟
منفی شدن شاخص CPI به معنای کاهش قیمتها است. در این زمان قیمت برخی از کالا و خدمات نسبت به دوره مشابه ماه یا سال قبل کاهش یافته است. کاهش CPI عمدتا به خاطر قدرتمند شدن ارز محلی، افزایش واردات، بهرهوری بیشتر و… رخ میدهد.
CPI بالا بهتر است یا پایین؟
شاخص CPI نشان دهنده رشد قیمتها در بازار است. برای مصرف کنندگان هرچه افزایش قیمتها کمتر باشد، هزینههای کمتری برای امرار معاش پرداخت خواهند کرد و ارزش پول حفظ خواهد شد. اما برای معاملهگران در بازار فارکس از آنجایی که همه چیز نسبی سنجیده میشود، بالا یا پایین بودن CPI به صورت مطلق معنا ندارد. بلکه معاملهگران در بازار فارکس با چیز دیگری به نام نرخ بهره واقعی کار میکنند. این شاخص نرخ بهره را از تورم کم میکند و سود واقعی که نصیب فعالین اقتصادی میشود، نشان میدهد. هرچه نرخ بهره واقعی در یک کشور بالاتر باشد، اقبال به سمت ارز آن کشور بیشتر خواهد بود و هرچه کمتر باشد، اقبال به سمت ارز آن کشور کمتر است. همچنین اگر کشوری که بانک مرکزی معتبری دارد، CPI بالایی منتشر شود، ارزش ارز آن کشور افزایش مییابد چرا که سرمایهگذاران انتظار دارند به زودی نرخ بهره آن کشور افزایش یافته و در نتیجه نرخ بهره واقعی آن کشور افزایش یابد. در مقابل اگر بانک مرکزی یک کشور اعتبار لازم را نداشته باشد، با انتشار CPI بالا، ارز آن کشور تضعیف میشود چرا که سرمایهگذاران امید ندارند که بانک مرکزی اقتدار لازم برای افزایش کافی و سریع نرخ بهره را داشته باشد، بنابراین نرخ بهره واقعی آن کشور کاهش یافته و سرمایه از کشور خارج میشود.
CPI را از کجا دنبال کنیم؟