پیپ و پیپت در بازار فارکس

هر فردی برای سرمایه‌گذاری در بازارهای مالی باید با قوانین بازار و مفاهیمی نظیر نحوه تغییر قیمت‌ها و تحلیل‌ تکنیکال و تحلیل فاندامنتال آشنایی کامل داشته باشد. پس اگر قصد سرمایه گذاری در بازار فارکس را دارید باید پیش از ورود به این بازار، مفاهیم اولیه و پایه را به طور کامل یاد بگیرید.

اصطلاح پیپ و پیپت در بازار فارکس در جهت محاسبه میزان سود و زیان مورد استفاده قرار می‌گیرد که آشنایی کامل با این مفاهیم به شما کمک می‌کند تا سرمایه‌گذاری با نتیجه مطلوب‌تری داشته باشید. ما در این مقاله به بررسی یکی از نکات مهم در آموزش فارکس رایگان، مفهوم پیپ و پیپت و کاربرد آن در بازار فارکس پرداختیم تا به شما کمک کنیم تا با درک بهتری وارد بازار فارکس شوید؛ پس تا انتها همراه ما باشید.

پیپ در بازار فارکس چیست و چه کاربردی دارد؟

پیپ کوچکترین واحد ارزش نرخ ارز است که عدد چهارم بعد از اعشار در قیمت تمام جفت ارزها (به جز جفت ارزهایی که یک طرف آن‌ها JPY دارد) است.

همانطور که می‌دانید برای بیان تغییرات قیمت در بازارهای مالی از یک واحد اندازه‌گیری استفاده می‌شود. بازار فارکس نیز از این قاعده مستثنی نبوده و به همین دلیل به واحد اندازه‌گیری تغییرات نرخ ارز در بازار فارکس «پیپ» (Pip) گفته می‌شود. پیپ مخفف کلمه (price interest point) است و یک پایه یا مبنا برای تعیین سود و زیان در بازار فارکس به حساب می‌آید.

در بازار فارکس، خرید و فروش ارز به صورت یک جفت ارز صورت می‌گیرد و در آن دو ارز از دو کشور مختلف در کنار هم قرار می‌گیرند که ارز اول نمایانگر ارز پایه است و به ارز دوم، ارز قیمت‌گذاری شده گفته می‌شود. برای مثال در جفت ارز GBP/USD، به پوند در سمت چپ ارز پایه گفته می‌شود و دلار آمریکا در سمت راست به‌عنوان ارز قیمت‌گذاری شده شناخته می‌شود. توجه داشته باشید که در هر معامله، مقدار پیپ در مدیریت سرمایه تاثیر به‌سزایی دارد.

با توجه به اینکه قیمت یک جفت ارز ثابت نیست و برحسب عرضه و تقاضا نرخ آن تغییر می‌کند، به همین دلیل قیمت آن‌ها معمولا به صورت اعشاری نمایش داده می‌شود. برای مثال، در جفت ارز GBP/USD اگر نرخ ارز برابر ۱/۳۴۳۵ باشد، به این معنی است که شما برای خرید یک پوند باید ۱/۳۴۳۵ دلار آمریکا پرداخت کنید.

بروکرهایی که قیمت ارز را با چهار رقم اعشار نشان می‌دهند، پیپ چهارمین رقم اعشار یا همان آخرین رقم اعشار یک جفت ارز است. البته این مورد در رابطه با جفت ارزهایی که در یک طرف آن ین ژاپن باشد، کمی متفاوت است و رقم دوم اعشار به عنوان پیپ شناخته می‌شود. این تغییر به علت ارزش بالای دلار نسبت به ین ژاپن است.

برای مثال، اگر قیمت جفت ارز USD/EUR در حال حاضر برابر ۱/13۵۰ باشد و در ساعت‌های آتی قیمت آن به ۱/13۵۶ تغییر کند، طبق عدد چهارم اعشار آن، می‌توانیم بگوییم که ۶ پیپ در این معامله سود کرده‌ایم. برعکس این موضوع نیز اتفاق می‌افتد، یعنی اگر قیمت آن برابر ۱/13۴۹ باشد، یعنی قیمت این جفت ارز ۱ پیپ کاهش یافته است. توجه داشته باشید که مقدار پیپ ربطی به انواع حساب فارکس ندارد؛ فقط باید به یاد داشته باشید که حساب سنت، پیپ‌ها نیز به سنت است اما در حساب دلاری، پیپ‌ها به دلار محاسبه می‌شوند.

پیپت یا پوینت در فارکس چیست؟

پیپت هم همانند پیپ بوده که در بروکرهای ۵ رقمی عدد پنجم بعد از اعشار در قیمت جفت ارزها (به جز جفت ارزهایی که یک طرف آن‌ها JPY دارد) نشان دهنده پیپت است.

در حال حاضر، بسیاری از بروکرها تغییرات نرخ جفت ارز را با ۵ رقم اعشار نمایش می‌دهند. در این حالت، رقم پنجم پس از اعشار به عنوان «پیپت یا پوینت» (Pipet) شناخته می‌شود که در پلتفرم‌های معاملاتی با عنوان پوینت نیز نمایش داده می‌شوند.

برای مثال، اگر قیمت یک جفت ارز EUR/USD از مقدار ۱/۲۳۴۵۶ به عدد ۱/۲۳۴۵۷ تغییر کند، در این حالت با توجه به رقم پنجم اعشار می‌گوییم که قیمت این جفت ارز یک پیپت یا ۰/۰۰۰۰۱ دلار افزایش داشته است. این نکته را نیز در نظر داشته باشید که هر پیپت کوچک‌ترین واحد تغییر در یک پیپ به شمار می‌رود و معادل یک دهم پیپ است.

علاوه بر این اگر در یک طرف جفت نرخ ارزها، ین ژاپن قرار داشته باشد، در این حالت رقم سوم پس از اعشار به عنوان پیپت در نظر گرفته می‌شود.

به‌طورکلی می‌توان گفت پیپت کوچک‌ترین واحد نرخ ارز در بازار فارکس است که میزان سود و زیان براساس آن محاسبه می‌شود. درواقع یک ده‌هزارم قیمت جفت ارز، معادل یک پیپ (رقم چهارم بعد از اعشار) است. پیپت نیز برای بیان تغییرات قیمت در بازار فارکس مورد استفاده قرار می‌گیرد که در بروکرهای ۵ رقمی، عدد پنجم بعد از اعشار به‌عنوان پیپت شناخته می‌شود.

                                                 1PIP = 10 PIPET                                                   

نحوه محاسبه سود و زیان در بازار فارکس

میزان سود و ضرر در بازار فارکس علاوه بر میزان ارزش پیپ به اندازه و حجم جفت ارزی که معامله می‌کنیم نیز بستگی دارد.

تمامی محاسبات تغییر قیمت در بازار فارکس توسط کارگزاری‌ها و به‌صورت اتوماتیک صورت می‌گیرد و نیازی به محاسبه دستی نیست. اما با درک نحوه انجام محاسبات می‌توانید تحلیل بهتری از این بازار داشته باشید.

سود و زیان $  = تغییرات قیمت (PIPET) * حجم (LOT)

واحد حجم معاملات در بازار فارکس :    ارز پایه LOT = 100،000 


اهرم هیچ نقشی در سود یا زیان یک موقعیت معاملاتی ندارد  .

مثال :

GOLD : 1450 BUY  & 1453 T.P

PROFITE = 1 lot * 30pip * 10 = +300$

PROFITE = 0.1 lot * 30pip * 10 = +30$

PROFITE = 0.01 lot * 30pip * 10 = +3$

این فرمول برای جفت ارزهایی که پایه  دلار هستند و طلا صادق است .

 در سایر جفت ارزها،نسبت  ارز پایه  به دلار در محاسبه ی سود و زیان ضرب میشود .

سخن پایانی

در این مقاله به بررسی مفاهیم پیپ و پیپت در بازار فارکس پرداختیم. اصطلاح پیپ در بازار فارکس برای نشان دادن میزان سود و زیان معاملات بکار برده می‌شود و کوچک‌ترین واحد استاندارد جهت اندازه‌گیری تغییر در ارزش یک جفت ارز است.

بروکرها نرخ ارزها را با چهار یا پنج رقم اعشار نشان می‌دهند که رقم چهارم بعد از اعشار نشان دهنده پیپ بوده و عدد پنجم از سمت راست پیپت نامیده می‌شود. همچنین در جفت ارزهایی که یک طرف آن‌ها ین ژاپن است، رقم اعشار دوم به‌عنوان پیپ در نظر گرفته می‌شود و رقم سوم بعد از اعشار نشان‌دهنده پیپت است.

در بازار فارکس تمام محاسبات به صورت اتوماتیک و توسط کارگزاری انجام می‌شود، اما درک نحوه انجام محاسبات به تریدرها کمک می‌کند تا دید بازتری در زمان ترید داشته باشند.

 

دیدگاهتان را بنویسید